mandag den 9. maj 2016

Arbejde med metal

Metalbearbejdning er en fælles betegnelse for arbejde med matter i fast form. Dette arbejde inddeles i tre kategorier med tilhørende underkategorier (teknikker). Nedfor ses de tre kategorier samt teknikker jeg har stiftet bekendskab med

  • Formgivning
    • Drivning, bukning, støbning
  • Adskillelse
    • Klipning, savning
  • Sammenføjning
    • Lodning, svejsning

De mest almindelige brugsmetaller er kobber, zink, aluminium, tin, jern, messing (legering), stål (legering) m.fl. Ædelmetaller som guld og sølv er de mest kostbare og værdifulde.
Jeg har fremstillet en trekantet æske i messing (messingplade). Messing er en legering af kobber og zink (evt. mindre af andre materialer). Messing er hårdere end kobber og også billigere.

Fremstilling af æske
Mockup.

Opstregning på messingpladen med en ridsespids.

Klippede pladen ud i den ønskede størrelse ved hjælp af en pladeklipper samt en metalsaks. Kanterne blev slebet til med en metalfil. Efterfølgende sleb jeg pladen for at opnå et mat look. 

Jeg bukkede nu pladen på en pladebukker. Men da de tre sider skulle op og mødes i hjørnerne, var der ikke plads til at bukke dem hele vejen op. Resten blev bukket i hånden og ved brug af en kunststof hammer. Den trekantede træklods i midten blev brugt som støtte.

Det færdig resultat.

Refleksion over teknikken
Det der var sværrest ved ovenstående var klipningen af pladen. Det var meget svært at få klippet lige på stregen over det hele og størstedelen af arbejdet med æsken lå i filningen. Endvidere er messing et noget hårdere metal end aluminium og det var meget hårdt at bukke skabe kanter i hånden. Metallet ville helle bøje sig i en rundet form. Til folkeskoleelever vil jeg helt klart anvende aluminium. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar